Ladataan traileria...

AFF: Tanger - vaarojen kaupunki

K-16
AFF: Tanger - vaarojen kaupunki

Tanger on tukahduttavan tunkkaisissa studiolavasteissa kuvattu, halvanoloinen noir-rykäisy ja ilmiselvä Casablanca-ripoff. Sen eurooppalaiskasvoilla täytetty pahvikulissikaupunki voisi yhtä hyvin olla Damaskos, Istanbul tai vaikkapa Rio. Sekaannusta alleviivaa intialaistähti Sabun näyttäytymien marokkolaisen sidekickin osassa. Miljöö sinänsä on tässä täysi sivuseikka; riittä, että se tarjoaa tarpeeksi eksoottiset kehykset Maria Montezin kasvoille.

 

Tarina on täyttä sotkua, mistä kohoaa kaaottista viehätystä. Tanssijattaria, murha, loputtomia kuulusteluja – ynnä matkan päässä odottavat, säpsähdyttävät hysterian ja väkivallan räjähdykset. Tangerin loistokkuus syntyy puolittaisuuksista, täyttymättömyyksistä sekä lopullisista ylilyönneistä. Se on elokuva, jollaista ei olisi voinut syntyä koskaan muulloin kuin 1940-luvun puolenvälin Yhdysvalloissa. Ohjaaja George WaGGner (1894–1984) oli tämän aikakauden varsinainen, hiljasesti taka-alalle jäänyt henkilöitymä; tästä hyvänä todisteena on Tangerin ohella hänen kuuluisin ohjautyönsä, yhtäläisillä hyveillä ladattu kauhuperusteos The Wolf Man.

 

Festivaaleillamme nähtävä 16-millinen filmikopio on äärimmäisen harvinaista herkkua, sillä Tangerista ei ole maailmanlaajuisesti näkynyt sen enempää DVD- kuin VHS-julkaisujakaan. Lisäksi kopio on alkanut tuhoutua, minkä osoittavat kuva-alalla vilkkuvat punaiset pisteet. On kuin filmi olisi sairastunut vesirokkoon... Tanger-näytös tarjoaa ihanteellisen päätepisteen tämänvuotisen Artova Film Festivalin säröä ja rosoa palvovalle linjalle: samaan aikaan kun keskustassa nojaudutaan 70-milliseen pop-loistoon, meillä laitakaupungilla ihaillaan katoavan maailman kauneutta.

 

Kesto: 1h 14min

Artova Film Festival järjestetään kuudetta kertaa 4.-6.9.2015. Festivaali muuttaa ihka oikeaan elokuvateatteriin Kino Sheryliin, mitä juhlistetaan tuntuvien ohjelmistolaajennuksien kautta: elokuvatarjonta paisuu yli kolminkertaiseksi. Festivaalin ytimessä säilyy tuttuun tapaan elokuvakilpailu, mutta sen ohella juhlitaan luovan taiteen villeimpiä ulottuvuuksia - säröä, rosoa, kummallista ja kiehtovaa. Laitakaupungin hämärissä uskalletaan näyttää elokuvia, joista keskustassa voidaan vain haaveilla. Luvassa on avant garde –elokuvia aidoilta filmikopioilta, AFFin lyhytelokuvien kilpailunäytökset, neuvostotunnelmaa kolhoosiyössä sekä arkistonäkyjä Arabian tehtaalta. Ja mikä parasta, kaikki näytökset ovat ilmaisia!