Ladataan traileria...

Isäni Toni Erdmann (DE)

Toni Erdmann K-12
Isäni Toni Erdmann (DE)

Isäni Toni Erdmann ruotii eksentrisen isän (Peter Simonichek) ja tämän aikuisen, urakeskeisen tyttären (Sandra Hüller) suhdetta huumorin keinoin. Draamakomedia kilpaili Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa pääkilpasarjassa ja nousi sarjan puhutuimmaksi elokuvaksi. Se rikkoi tarkkaan seuratun Screen Daily -elokuvalehden tähtitaulukon keskiarvoennätyksen ja voitti kriitikoiden liiton palkinnon. Sittemmin se on palkittu lukuisilla festivaaleilla sekä Euroopan parlamentin myöntämällä LUX-elokuvapalkinnolla. Syksyllä 2016 poikkeuksellinen elokuvahelmi valittiin Saksan Oscar-ehdokkaaksi.

 

Elokuva kertoo Winfriedistä ja Inesistä, toisistaan vieraantuneista isästä ja tämän aikuisesta tyttärestä. Musiikinopettajana työskentelevä isä jää äkkiä ilman oppilaita ja kun iäkäs koirakin kuolee, päättää Winfried lähteä yllätysvierailulle tyttärensä luo. Ajoitus on totaalisen pielessä, sillä Ines paneutuu juuri huipputärkeään projektiin yritysstrategistin roolissa – Bukarestissa. Uusi ympäristö ei auta isää ja tytärtä kohtaamaan toisiaan. Winfried rakastaa totisen tyttärensä ärsyttämistä käytännön piloilla. Isä myös vinoilee tyttärelleen tämän urakeskeisyydestä: pitkistä palavereista, hotellien aulabaareista ja loputtomista raportoinneista.

 

Isä ja tytär ajautuvat umpikujaan, ja lopulta Winfried suostuu palaamaan kotiin Saksaan. Kuvaan astuu Winfriedin supliikki alter ego, Toni Erdmann. Mauttomaan pukuun, outoon peruukkiin ja vielä oudompiin tekohampaisiin sonnustautunut Toni änkeää Inesin elämään väittämällä olevansa tämän esimiehen elämäntapavalmentaja. Tonin roolissa Winfriedista tulee rohkeampi ja estoton, mutta Inestä haaste ei pelota. Mitä kovemmin he kinaavat, sitä läheisemmiksi he tulevat. Kaiken hulluuden keskellä Ines alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että isä saattaisi sittenkin ansaita paikan hänen elämässään.

 

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut saksalainen Maren Ade (s. 1976) ja sen päärooleissa nähdään Peter Simonischek ja Sandra Hüller.

Kesto: 2h 42min