Ladataan traileria...

Kahtia jaettu kansa (FI)

K-7
Kahtia jaettu kansa (FI)

Äänimaisemassa rautainen lapio osuu routaiseen maahan kerta toisensa jälkeen, muuten on aivan hiljaista. Valokuvassa isoisä ja lapsenlapsi vastatusten pellonlaidalla. Isoisä uskoutuu lapsenlapselleen: ”Kun olin nuori, niin minulla oli vaikeammat työt. Jouduin routaiseen maahan hautaamaan naapureita.”

 

Dokumentin tapahtumat sijoittuvat Jämsänjokilaaksoon, jossa kevään 1918 sisällissodan tapahtumat kärjistyivät laajamittaiseksi, punaisiin kohdistuneeksi puhdistukseksi. Elokuva antaa äänen nimenomaan paikallisille ihmisille. Se tekee näkyväksi sisällissodan jättämän trauman ja sen, kuinka tämä trauma on muokannut suhteita paikallisyhteisössä. Näkyviksi tulevat myös sisällissodan tapahtumat ja se miten niistä kerrottiin ja kuinka muistot kulkivat suvuissa.

 
Aikaa on kulunut runsaasti ja maisema on ehtinyt muuttua useaan otteeseen vuoden 1918 jälkeen. Silti muistot tuosta ajasta ja sen tapahtumista nousevat esiin niin paikallislehtien sivuilla kuin ihmisten puheissa. Dokumentti kuvaa paikkakunnalla ilmenevää vastakkainasettelua sekä historian että nykypäivän kautta. Se ei sanele oikeita vastauksia, vaan antaa rakennusaineeksi ajatuksia ja historiallisen kehyksen.

Kesto: 0h 31min